VANLIGA FRÅGOR - BANKLÅN

Kan jag få ett banklån i Sverige med säkerhet i en fastighet i USA?

Nej, svenska banker erbjuder inte detta, men du kan givetvis ta ett lån i en svensk bank med säkerhet i en fastighet som du redan har där. Detta kan du göra antingen genom att omfinansiera ditt bolån eller ta någon annan typ av banklån.

Kan jag som svensk få ett banklån i USA?

Ja, det är fullt möjligt, men det är en lång och tungrodd process som även är relativt dyr. Kostnaden för att ta ett lån i en amerikansk bank kan variera från 2 % till 4 % på lånebeloppet. Om du vill att vi bistår dig med att anskaffa ett sådant lån, rekommenderar vi dig att först komma fram till hur mycket du vill låna för att kunna köpa den bostad som du skulle vilja ha. Nästa steg är att bli godkänd på förhand (Prequalified) av den bank som kan erbjuda dig ett lån. Att vara godkänd på förhand är en stor fördel för dig när du lägger ett bud på en fastighet, eftersom säljaren då vet att du är kvalificerad att köpa den. Många säljare kräver även att du är godkänd på förhand! Det slutgiltiga godkännandet, som kallas ett ”loan commitment” (kallas ofta lånelöfte på svenska), får man oftast inte innan 30, upp till 60 dagar efter att kontraktet har skrivits på av bägge parter. Det är dock vanligt att det finns förbehåll i kontraktet för att lånet måste bli godkänt. Det innebär att om du inte får ett slutgiltigt godkännande (loan commitment) är kontraktet inte bindande.

Vilken slags dokumentation krävs för att få ett lån från en amerikansk bank?

Detta varierar från bank till bank, men i de flesta fall måste du kunna bevisa att du har en kontantinsats på minst 30 % av försäljningspriset och även tillräckligt med kapital för att kunna betala amorteringar, räntor och fastighetsskatt i sex månader, utöver anskaffningskostnaderna. Du måste dessutom bevisa att du är kreditvärdig och inte har några betalningspåminnelser.

Hur hög är räntan på ett typiskt banklån?

Många tror att räntan i USA för låntagare är mycket lägre än i Sverige. Så är tyvärr inte fallet, även om banken betalar en mycket låg ränta. Problemet är att räntemarginalen som är skillnaden mellan utlånings- och inlåningsränta, det vill säga på vad ett kreditinstitut tar ut för att låna ut pengar och vad den själv måste betala sina sparare är mycket större i USA än i Sverige. Med andra ord är banklån lite dyrare, men istället är semesterbostäder mycket billigare än i Sverige.